HOWEX AB
Stöd för marknadsföring på en internationell marknad samt vidareutveckling av produkt
När ortopedläkare Lennart Hovelius stod mitt i operationen av en höftprotes föddes idén. Året var 1994 och vården hade börjat använda sig av en ny teknik för att få de opererades proteser att hålla längre.
– När proteser lossnade fanns det för varje gång mindre ben kvar att fästa nästa protes i. Det fick till följd att protesen bara höll några år, berättar Lennart Hovelius, en av delägarna till företaget Howex AB.
Den nya upptäckten handlade om att använda ett mänskligt bencement vid operationerna. Medpatienter skänkte sina förstörda ledkulor som maldes ner för att användas till packning – en metod som idag är standard.
– Det mänskliga cementet visade sig vara mycket bättre eftersom det på relativt kort tid, redan efter sex månader, börjar omvandlas till riktigt ben igen. Patienterna kunde nu behålla sina proteser upp till tjugo år eller längre, berättar Lennart Hovelius.
– Vi hade en kvarn på ortopeden i Gävle då, det var en modell som användes vid de flesta sjukhus, men som hade många brister. Det räckte inte att mala manuellt, vi fick koppla på en luftturbin för att skärbladen skulle orka och över huvud taget få fram några spån. Det innebar att momentet tog onödigt lång tid när man stod där mitt i en operation, fortsätter han.
Lennart Hovelius började genast fundera på en ny funktion för en kvarn med bättre styrka och skärpa. Han kontaktade Harry Wexell, civilingenjör med specialkompetens inom både hugg- och klyvteknik, som då var boende i Gävle. Tillsammans utvecklade de prototypen till den nya kvarnen, kallad Howex, som också fick bli företagets namn. Den färdiga produkten testades av ortopedkliniken, godkändes och tillverkades så småningom hos ett mindre industriföretag i Sandviken, Sandvikens FormMekaniska AB. På kort tid fick de två innovatörerna ut kvarnen på en mängd sjukhus runtom i Sverige.
– Vid den tiden var jag mycket aktiv i mitt arbete på ortopedkliniken i Gävle och vi hade ju många inarbetade kontakter med andra sjukhus. Dessutom tog jag den med mig på nationella möten och konferenser jag besökte, berättar Lennart Hovelius.
– Vi fick också bra draghjälp av den erkände ortopeden i Gävle, Gösta Ullmark, vars forskning visade att vårt malda spån klarade större påfrestningar än konkurrenternas. Vi får helt enkelt en högre hållfasthet och tätare packning. Som läkare mal du dessutom en ledkula på cirka tjugo sekunder – för hand, fortsätter han.
Efter tjugo år på marknaden används benkvarnen Howex idag av de flesta sjukhus i Sverige. De två grundarna, idag pensionerade, ser nu möjligheter att utvidga målområdet för benkvarnen.
– Vi har sålt den till både England och Finland med goda resultat. Benkvarnen har internationell potential, något vi kommer att satsa på framöver, berättar Lennart Hovelius.
– Dessutom finns efterfrågan på att mala ett större och grövre benspån till andra typer av operationer. Vi skissar på en utveckling av produktens material och skärvinklar för att möta de nya behoven. Att få det här stödet från Ahlgrenska donationsfonden har gjort att vi fått en nytändning efter några år av stiltje. Nu satsar vi igen!