JPS TEKNIK AB, FÄRILA

JPS TEKNIK AB, FÄRILA

JPS TEKNIK AB, FÄRILA

Stöd från Ahlgrenska donationsfonden för uppbyggnad av försäljning och service
i bland annat Nordamerika och Brasilien

De sågutrustningar som används till skogsskördare och skogsmaskiner för dagens avverkning togs fram på 70- och 80-talen. Sedan dess har de sett likadana ut, trots att maskinerna utvecklats markant. Företaget JPS Teknik AB i Färila har utvecklat och tillverkat en egen sågenhet som idag också blivit en egen standard för branschen. Och fördelarna är många.
– Vårt sågsvärd med ny infästning och stort drivhjul gör att vi har fått ner varvtalen på motorerna, vilket gör att de håller längre. En motor med lägre temperatur drar också mindre bränsle. Vi har sett besparingar hos våra användare på 3-5 liter/ timme, berättar Peter Sörell, vd på JPS Teknik.
– Som inte det vore nog har vi också fått ner andelsprocenten vad gäller kapsprickor på virket. Samtidigt som vi höjer produktiviteten upp till 30%. Vi brukar faktiskt säga att resultaten nästan är lite för bra för att uppfattas som realistiska, fortsätter han.
Företaget levererar idag sin sågenhet till slutkunder och tillverkare i både Europa och Australien. Men nu står man redo för att göra entré i en ny världsdel.
– Vi tror mycket på Amerika, både Nord och Syd. Där arbetar man mycket med maskinell avverkning och har gott om plantageskogsbruk. I Brasilien, som är vårt fokus just nu, har man stora problem med att arbeta i värmen. Hydrauloljan i motorerna blir för varm och då ger sågen sämre effekt. Vi ser stora möjligheter att sälja in våra argument om bränslebesparing och ökad produktivitet där, säger Peter Sörell.
Med hjälp av det tilldelade stödet från Ahlgrenska donationsfonden kommer företaget nu att åka till Nordamerika och Brasilien för att där försöka etablera sin produkt. Man har planer på att bygga upp såväl försäljning som service på plats.
– Vi har fått så mycket positiv feedback med oss från Skandinavien att vi är övertygade om att det här kommer att gå bra. Men det är så klart ett stort experiment för ett litet företag och vi vet inte när det betalar sig, säger Peter Sörell.
– Men de här öronmärkta pengarna innebär att vi kan resa till Brasilien redan i vår. Vi blev väldigt glada, då stödet bidrar till att satsningen kan inledas nu.

Se alla nyheter »